Följ samtalet i sociala medier under #Hurvetdudet

Facebook

Vetenskap & Allmänhet
Vetenskap & Allmänhet4 månader sedan
Var alltid vaksam på vad #forskningen säger

Allt som påstås komma från forskare har inte substans. ”#Einsteineffekten” innebär att något kan uppfattas som trovärdigt, även om det är helt innehållslöst. ”#Hurvetdudet?” är en fråga forskare borde få oftare. Emma Frans Svenska Dagbladet - SvD Hur vet du det?

I 20 år har den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, undersökt svenskarnas #förtroende för #forskare. Den senaste undersökningen visade att vi aldrig förr har haft så starkt förtroende för forskare vid universitet och högskolor. #VAbarometern

https://esvd.svd.se/p/svenska-dagbladet/2022-05-24/a/var-alltid-vaksam-pa-vad-forskningen-sager/1001/537643/28466967
Jernkontoret
Jernkontoret6 månader sedan
🗣🗣 VI FRÄMJAR DIALOG OCH ÖPPENHET

💯 Nyligen blev Jernkontoret medlem nummer 100 i den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet (VA) som arbetar för att främja dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare.

🤝 Genom VA har vi på Jernkontoret även tidigare deltagit i aktiviteter såsom ForskarFredag, Hur vet du det? och March for science - Stockholm. Som medlem kan vi nu samverka fullt ut inom VA:s stora nätverk och främja den viktiga dialogen med allmänheten och samhället.

💬 ”Jag tror att Jernkontoret – och i förlängningen järn- och stålindustrin – kommer att upptäcka många fördelar med att tillhöra VA:s stora nätverk och förhoppningsvis kan vi även bidra med nytta till andra medlemmar” säger Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret och en av initiativtagarna till medlemskapet.

Läs mer 👇
Hur vet du det?
Hur vet du det?7 månader sedan

Twitter @hurvetdudet_nu

REPLIK DN DEBATT 24/9.
Organisationsforskaren Anna Jonsson: ”Det är oklart vem som inte förstår vem om forskning.”
https://t.co/MWadWZJwfE
REPLIK DN DEBATT 24/9.
Eva Krutmeijer, kommunikationskonsult:
”Forskare och politiker har olika roller och drivkrafter.”
https://t.co/ezFCB5T0Fl
DN DEBATT 24/9.
Fem företrädare för forskarvärlden: ”Politikerna lyssnar bara om forskarna går att förstå.”
https://t.co/nDNwo4h7RO
Om skepticismen tar över och de unga inte längre vågar lita på professionella källor kan de aldrig vila i något. Och på sikt skakar det om vårt svenska tillitssamhälle. #källkritik #källtillit #demokrati #mik https://t.co/mUOLJAP6RV

 

Du finner även March for Science Sverige på Facebook, Twitter och Instagram.

#Marchforscience