Följ samtalet i sociala medier under #Hurvetdudet

Facebook

Hur vet du det?
Hur vet du det?3 veckor sedan
" #Kunskapsmotstånd är därmed inte samma sak som att vara #okunnig. Okunskap kan botas med mer och korrekt information, men eftersom kunskapsmotstånd handlar om att slå ifrån sig information som strider mot de egna verklighetsuppfattningarna hjälper inte mer information mot kunskapsmotstånd. Viktigt är också att motståndet mot kunskap ofta är omedvetet. Man kan mycket väl uppfatta sig själv som rationell och insatt i en fråga, samtidigt som ens tänkande präglas av kunskapsmotstånd."
...
"Det finns med andra ord flera skäl att känna sig pessimistisk inför möjligheterna att övervinna kunskapsmotstånd. Det gäller särskilt i en tid när vissa politiker också tycks kunskapsresistenta och återkommande sprider falsk och missvisande information. Varje gång de bortser från evidens och sprider falsk och missvisande information underblåser de kunskapsmotstånd och gör sig till en del av problemet."

https://www.bt.se/ledare/kunskapsmotstand-ar-nagot-annat-an-okunskap-f640ab24/
Vetenskap & Allmänhet
Vetenskap & Allmänhet6 månader sedan
Var alltid vaksam på vad #forskningen säger

Allt som påstås komma från forskare har inte substans. ”#Einsteineffekten” innebär att något kan uppfattas som trovärdigt, även om det är helt innehållslöst. ”#Hurvetdudet?” är en fråga forskare borde få oftare. Emma Frans Svenska Dagbladet - SvD Hur vet du det?

I 20 år har den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, undersökt svenskarnas #förtroende för #forskare. Den senaste undersökningen visade att vi aldrig förr har haft så starkt förtroende för forskare vid universitet och högskolor. #VAbarometern

https://esvd.svd.se/p/svenska-dagbladet/2022-05-24/a/var-alltid-vaksam-pa-vad-forskningen-sager/1001/537643/28466967
Jernkontoret
Jernkontoret8 månader sedan
🗣🗣 VI FRÄMJAR DIALOG OCH ÖPPENHET

💯 Nyligen blev Jernkontoret medlem nummer 100 i den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet (VA) som arbetar för att främja dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare.

🤝 Genom VA har vi på Jernkontoret även tidigare deltagit i aktiviteter såsom ForskarFredag, Hur vet du det? och March for science - Stockholm. Som medlem kan vi nu samverka fullt ut inom VA:s stora nätverk och främja den viktiga dialogen med allmänheten och samhället.

💬 ”Jag tror att Jernkontoret – och i förlängningen järn- och stålindustrin – kommer att upptäcka många fördelar med att tillhöra VA:s stora nätverk och förhoppningsvis kan vi även bidra med nytta till andra medlemmar” säger Helena Malmqvist, forskningschef på Jernkontoret och en av initiativtagarna till medlemskapet.

Läs mer 👇

Twitter @hurvetdudet_nu

@mathiasced Man kan fråga om ungefärliga siffror om någon påstår att de stora pengarna går hit eller dit.

Ofta räcker det med att fråga #hurvetdudet.
REPLIK DN DEBATT 24/9.
Organisationsforskaren Anna Jonsson: ”Det är oklart vem som inte förstår vem om forskning.”
https://t.co/MWadWZJwfE
REPLIK DN DEBATT 24/9.
Eva Krutmeijer, kommunikationskonsult:
”Forskare och politiker har olika roller och drivkrafter.”
https://t.co/ezFCB5T0Fl

 

Du finner även March for Science Sverige på Facebook, Twitter och Instagram.

#Marchforscience