Följ samtalet i sociala medier under #Hurvetdudet

Facebook

Hur vet du det?
Hur vet du det?18 timmar sedan
"Det vi kanske saknar i det svenska systemet är regelmässiga kontaktytor och diskussion mellan #forskare och ”#policymakers” inom politik och förvaltning. " #forskom #hurvetdudet? #samverkan #fopol
https://www.tidningencurie.se/debatt/visst-fungerar-den-vetenskapliga-radgivningen/
Hur vet du det?
Hur vet du det?2 veckor sedan
" #Coronapandemin har gjort diskussionen om vad politiska beslut baseras på högaktuell. #Regeringens beslut om exempelvis storleken på #folksamlingar och vilka verksamheter som ska vara öppna respektive stängda har blivit omstridda.

Samtidigt saknas mycket av de kunskaper som skulle kunna underlätta avgöranden.

– I kriser där vi saknar kunskap har #forskning en mycket viktig roll för att fylla kunskapsluckor och sedan, genom #vetenskapligrådgivning, förmedla denna nya kunskap till beslutsfattare, säger Sven Stafström, som är generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Vetenskaplig rådgivning handlar om att ta fram vetenskapligt underlag inför politiska beslut. I dag finns ingen som har den uppgiften i Sverige." Tidningen Curie. #Hurvetdudet?

https://www.tidningencurie.se/nyheter/2020/11/17/nar-det-ar-kris-maste-politikerna-snabbt-fa-kunskap/
Hur vet du det?
Hur vet du det?2 veckor sedan
"Vi behöver vara medvetna om att det finns aktörer på nätet som på olika sätt, och av olika anledningar, försöker manipulera oss. Därför är det viktigt att dubbelkolla information som verkar tveksam. Vem kommer nyheten från?"

Thomas Nygren är universitetslektor vid Uppsala University och forskningsledare för verktyget #Nyhetsvärderaren. Vi pratade med honom för att lära oss mer om falska nyheter och digital källkritik i Covid-pandemins spår.
.
.
.
#källkritik #digitalkällkritik #falskanyheter

Twitter @hurvetdudet_nu

18 timmar sedan
"Det vi kanske saknar i det svenska systemet är regelmässiga kontaktytor och diskussion mellan forskare och ”policymakers” inom politik och förvaltning. " #forskom #hurvetdudet? #samverkan #fopol https://t.co/oDBMRfqewh
7 dagar sedan
Vi krossar matmyter på löpande band fram till julafton🎄. Häng med på en snabbtur 😉 bland de 24 lucköppningarna och följ sen Brödinstitutet på Facebook eller Instagram @brodinstitutet så missar du inte en enda vetenskaplig förklaring. #hurvetdudet . https://t.co/utES84kxxS https://t.co/cwPzHAk9jf Hurvetdudet_nu photo
2 veckor sedan
Vetenskap bör ses som preliminär: sann tills vidare, skriver docent Peter Svensson i @dalademokraten.

”Rik kunskap gör det möjligt för oss att förstå världen från olika perspektiv [...], vare sig det handlar om gängkriminalitet eller globala pandemier.”

https://t.co/hgj9EdDDW7 https://t.co/HOE3s1l8CC
Hurvetdudet_nu photo
2 veckor sedan
@thnygren är universitetslektor vid @uppsalauni och forskningsledare för verktyget #Nyhetsvärderaren. Vi pratade med honom för att lära oss mer om falska nyheter och digital källkritik i Covid-pandemins spår. #källkritik #digitalkällkritik #falskanyheter https://t.co/Y1xGpKn5rh

 

Du finner även March for Science Sverige på Facebook, Twitter och Instagram.

#Marchforscience