Vad är vetenskap?

Med projektet "Vad är vetenskap?" vill ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet öka förståelsen för vad vetenskap och forskning egentligen är. Denna film är framtagen i samarbete med Livsmedelsverket. För mer information, se https://v-a.se/vetenskap/

En tilltalande hypotes

Varför blir man som forskare oftast besviken? Se läkaren och forskaren Peter Uedas presentation från finalen i Forskar Grand Prix 2017 berätta om vad vetenskap och forskning är.

Fake news: Sanningen har ingen agenda

Filosofiprofessorn Åsa Wikforss reder ut begreppen fake news, faktaresistens och lär oss att det finns en sanning och varför vi måste tro på den i SVTs Idévärlden.

Vad är sanning?

Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet på March for Science, manifestationen för vetenskap i Stockholm 2018. Lansering av kampanjen #Hurvetdudet?

Förnuft eller känsla? Fakta, forskning och föreställningar

I utställningen ”Förnuft och känsla” som pågår fram till 26 oktober 2018 på Orkanenbiblioteket presenterar forskare från alla fem fakulteter vid Malmö universitet sin forskning. Syftet är att belysa vikten av att granska information kritiskt och besökaren ska även ställa sig frågan om hen tar till sig nyheter med förnuft eller känsla.

Åsa Wikforss professor i filosofi vid Stockholms universitet

Åsa Wikforss under manifestation för vetenskap 2017 i Stockholm om värdet av fakta, vetenskap, kunskap och Hur vet du det?

Jenny Nilsson, Svensk biblioteksförening

Jenny Nilsson, utvecklingssekreterare på Svensk biblioteksföreningbunder manifestationen för vetenskap i Stockholm 2018 om Hur vet du det? och Hur tar du reda på det? källkritik och demokrati samt bibliotekens roll i detta.

Gustav Amberg, rektor vid Södertörns högskola

Gustav Amberg under manifestation för vetenskap 2018 i Stockholm om vetenskap, kunskap och universiteten/högskolornas syn på frågan Hur vet du det? samt vikten av att förklara sig begripligt och kortfattat.

David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden

David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden på manifestationen för vetenskap i Stockholm 2018 om respekten för fakta, kunskap och sanning som är grunden för ett demokratiskt samtal. Därför är det viktigt att fråga Hur vet du det?

Tuula Teeri, vd på IVA

Tuula Teeri, vd på IVA, kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien under manifestation för vetenskap i Stockholm 2018. Anförande om vetenskaplig sanning, den vetenskapliga metoden och deras varför de står bakom Hur vet du det?

Mats Ericson, ordförande SULF

Mats Ericson, ordförande i fackförbundet Sveriges universitetslärare och forskare, SULF på manifestation för vetenskap 2018 i Stockholm om varför frågan Hur vet du det? är viktig. Det är livsnerven för oss och våra medlemmar.

Ulrika Årehed, generalsekreterare Cancerfonden

Ulrika Årehed generalsekreterare på Cancerfonden under manifestationen för vetenskap i Stockholm 2018, om att fråga sig Hur vet du det? och att forskning är en fråga om liv och död.

Hanna Stjärne, vd SVT

Hanna Stjärne, VD på Sveriges television under manifestationen för vetenskap 2018 i Stockholm om journalistik och frågan Hur vet du det? Journalistik handlar om att försöka komma så nära sanningen som det bara går. Under ett valår är det mer jobb än annars med att fråga Hur vet du det? och sedan kolla upp och följa upp om det stämmer.

Fredrik Christensson, forskningspolitisk talesperson (C)

Fredrik Christensson, forskningspolitisk talesperson för Centern under manifestationen för vetenskap i Stockholm 2018. Anförande om Hur vet du det? om vikten av vetenskap och vikten av att politiker vågar stå upp för och försvarar varför man tar sina beslut och på vilka grunder. Utifrån fakta eller vilka avvägningar men gör politiskt.

Helene Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning (S)

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Socialdemokraterna under manifestationen för vetenskap i Stockholm 2018. Anförande om faktaresistens, desinformation och åsikter som likställs som fakta och ingen som vill ta ansvar för vad som publiceras på sociala medier. Otroligt viktigt att vi får ett bra demokratiskt samtal då det är valår och att alla får möjlighet att fråga Hur vet du det?

Ola Rosling, director Gapminder på March for Science

Ola Rosling, director Gapminder på March for Science Stockholm 2017 om faktaresistens och vanföreställningen att den ökar.

Ställ faktafrågor till politikerna så blir de ödmjukare!

Ola Rosling en av grundarna till Gapminder: Ställ faktafrågor till politikerna så blir de ödmjukare! #Hurvetdudet? Från March for Science i Stockholm 2017.